Skip to main content

Isvor. George Enescu (Rapsodiile Române vs. muzică traditională si folclor urban)” – Editura Casa Radio, 2016

01. Când și-a pierdut ciobanul oile
02. Am un leu
03. a. Nu mă lăsa / b. Dinspre ziuă
04. Sârba
05. a. Stânca neagră / b. De doi ca la Rucăr
06. a. Lăutarul / b. Brâu pe burdui
07. Joc
08. a. Văleu, lupu’ / b. Țânțăraș
09. Fanfara
10. a. Mori, badeo, să-ți moară dorul / b. Brâu

Compoziții: Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu (2, 4, 5a, 7, 8, 9, 10b), George Enescu (6a)
Aranjamente: Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu (1, 3, 5b, 6b, 10a)
Improvizații: Daniel Ivașcu (3, 10a) Oana Ivașcu (7), Adrian Buciu (9)

Anii din urmă au adus pe scenele de concert din ce în ce mai multe ansambluri ale căror repertorii pun în binom tradiţia, într-o contemplare cât se poate de actuală. Arhaicul, ineditul sonor bazat câteodată numai pe câteva sunete, melodii desprinse dintr-un substrat aflat în fundamentul istoriei româneşti (evocând statuturi sociale), instrumente cu patina vremii – sunt câteva din ingredientele gustate intens de un public nou. Un public (slavă Domnului!) compozit ca vârstă, în care nostalgicii se întâlnesc cu tinerii curioşi să descopere teritorii (proprii culturii lor) cu un aer la fel de exotic precum gamelanul balinez.
Incontestabil, TRADIŢIA este întotdeauna o monedă forte, pe piaţa internă sau internaţională. Iar cei care ştiu să o „ruleze” inteligent aduc beneficii tuturor. Este şi cazul ansamblului IMAGO MUNDI care ne propune un proiect cât se poate de sugestiv: Isvor. Enescu – Rapsodiile Române vs. muzică tradițională și folclor urban.

IMAGO MUNDI propune în acest proiect să mergem către zona tarafului, cu definirea temporală a secolului XIX. Un veac amalgamat unde se decantează deja folclorul urban şi muzica de petrecere iar ceea ce numim acum fusion se simte din plin: valul muzicii cu parfum de Bizanţ spălase deja teritoriul României extracarpatice lăsând în sedimentele autohtone turnuri melodice balcanice sau asiatice.
IMAGO MUNDI aduce mai bine de zece titluri, iar asupra câtorva dintre ele şi George Enescu a zăbovit în Rapsodiile sale. Nota bene! IMAGO MUNDI nu este un taraf! Daniel Ivaşcu (percuţie, membru fondator) împreună cu Oana Ivașcu (oboi, membru fondator), Adrian Buciu (flaute), Andreea Țimiraș (violoncel), Cătălin Ștefănescu Pătraşcu (chitară, cobză) și Ștefan Barbu (vioară) formează un ansamblu al mileniului III, ce cântă pentru publicul mileniului III.
IMAGO MUNDI ştie că publicul nou este pretenţios şi aşteaptă provocări: Isvor. Enescu – Rapsodiile Române vs. muzică tradițională și folclor urban răspunde provocărilor cu un album aflat sub sigla Editurii Casa Radio, în care vom identifica (zâmbind) frânturi din Rapsodiile enesciene, în varianta unor muzicieni rafinaţi şi – în egală măsură – pasionaţi de autentic.

(Extrase din prezentarea realizată de Sorina Goia)

Imago Mundi:
Adrian Buciu – flaute, shakers
Oana Ivașcu – oboi, tamburină
Ştefan Barbu – vioară
Andreea Țimiraș – violoncel
Cătălin Ştefănescu-Pătrașcu – cobză, chitară
Daniel Ivaşcu – bendir, shakers