Isvor. Constantin Brâncuși

Lansat în premieră la Berlin în decembrie 2016 (la invitația ICR „Titu Maiorescu” Berlin), cel mai nou proiect al ansamblului Imago Mundi, „Isvor. Constantin Brâncuși”, este dedicat marelui sculptor român, din a cărui viață și operă este inspirat; este o reconstituire – vizuală și sonoră – a lumii lui Brâncuși: de la cea gorjeană, unde s-a născut și format spiritual, la cea pariziană care l-a desăvârșit artistic și cultural. Astfel, lucrările ce alcătuiesc programul muzical sunt inspirate de muzica tradițională oltenească; muzica Mariei Tănase (poate cea mai importantă voce pentru muzica tradițională românească, dar și una dintre marile iubiri ale lui Brâncuși); muzica lui Erik Satie (compozitor francez, precursor al minimalismului, suprarealismului, muzicii repetitive sau al „théâtre de l’absurde”, interesat de muzica lăutarilor români și bun prieten cu sculptorul român); sau, pur și simplu, lucrări inspirate de opera lui Constantin Brâncuși: Muza adormită, Pasărea în văzduh, Cumințenia pământului, Masa tăcerii, Coloana infinită.

Programul muzical este dublat de proiecții foto/video, o instalație în mișcare ce comentează vizual (și completează scenografic) universul sonor imaginat în spiritul și onoarea operei brâncușiene.

Nu în ultimul rând, ne propunem să-l „recuperăm” cultural pe Constantin Brâncuși – considerat deseori sculptor francez, noi credem că se trece prea ușor peste „detaliile” originii sale.

Anul 2017 este anul comemorării a 60 de ani de la trecerea în eternitate a marelui Brâncuși, dar și anul în care se împlinesc 120 de ani de când „tânărul Costache” intră în contact direct cu opere de artă inaccesibile în România, grație celor două luni pe care Brâncuși le petrecea la Viena în vara anului 1897. Considerăm că este un bun moment pentru a-l celebra pe Brâncuși într-un turneu sud-est/central european ce include Belgrad (SRB), Budapesta (HU), Graz și Viena (AT), promovând în același timp arta contemporana românească; un moment inspirat pentru a reaminti lumii culturale austriece legăturile „părintelui sculpturii moderne” cu școala de artă din România; dar și deschiderea pe care contactul cu muzeele vieneze i-a oferit-o lui Constantin Brâncuși.

Turneul „Isvor. Constantin Brâncuși” este un proiect co-finanțat de AFCN. Organizator: Asociația Culturală ISVOR în parteneriat cu Institutul Cultural Român (prin ICR Viena și ICR Budapesta), Ambasada României în Republica Serbia, Ambasada României în Republica Austria / Consulatul Onorific la Graz, Salonul Bank Austria din Altes Rathaus, Casa Benczúr, Happy Tour, eBrain. Sponsori: EIT Forum Auto, Editura Spandugino.

Aflați mai multe detalii pe site-ul dedicat: ontour.imagomundi.ro